Wanneer wordt het mainstream

Plastic afval is wereldwijd een groot probleem geworden in slechts zes decennia na de massaproductie van kunststoffen. Plastic flessen hebben sinds hun oprichting in de jaren negentig ook bijgedragen aan het volume van plastic afval. De meest voorkomende soorten plastic afval zijn nu PET-flessen (polyethyleentereftalaat), flessen voor eenmalig gebruik, plastic rietjes, bestek, voedselcontainers en plastic doppen. Plastic afval zie je overal langs de weg, stranden, oceanen en openbare ruimtes. Met een dergelijk probleem is er dringend behoefte aan milieuvriendelijke alternatieven zoals bioplastics. Gezien als een mogelijk antwoord op het verergerende vervuilingsprobleem op de planeet, is de vraag nu wanneer bioplastics mainstream zullen worden?

De voorwaarden uitgezocht krijgen

Het juiste type informatie kan de sleutel zijn om de mensen voor te lichten over het belang van of de overgang naar bioplastic gebruik van gewone kunststoffen. Hoewel de meeste mensen een vermoeden hebben over wat de termen bioplastic, plastic, biologisch afbreekbaar, afbreekbaar en composteerbaar zouden betekenen. Het versterken van hun kennis kan een grote hulp zijn bij het beïnvloeden van hun keuze van plastic type dat in de toekomst wordt gebruikt. Daarom moeten we hier eerst de belangrijke termen definiëren.

    • Plastic – komt van het Griekse woord ‘plastikos’, wat betekent dat het geschikt is om te gieten. Plasticiteit verwijst naar een enorm scala aan synthetische materialen gemaakt van polymeren. Polymeren bestaan ​​uit kleine organische moleculen die in lange ketens samenkomen. De eigenschappen van kunststoffen zoals flexibiliteit en hittebestendigheid zijn afhankelijk van de chemische samenstelling van individuele eenheden of monomeren, de lengte van de polymeerketens en hun interactie met elkaar.
    • Bioplastic – het voorvoegsel ‘bio’ geeft aan dat dit type plastic van biologische oorsprong is, voornamelijk afkomstig van planten of plantaardige extracten. Ze worden ook "biobased" kunststoffen genoemd of kunststoffen die biologisch afbreekbaar zijn.
    • Afbreekbaar – dit is de eigenschap dat het na verloop van tijd kan worden afgebroken tot poeder of kleine fragmenten – een kwaliteit die door alle kunststoffen wordt gedeeld. Verschillende kunststoffen worden in verschillende tijdsduur afgebroken, afhankelijk van hun polymeren.
    • Biologisch afbreekbaar – het eigendom om volledig onder de juiste natuurlijke omstandigheden te worden afgebroken. Biologisch afbreekbare kunststoffen kunnen worden afgebroken tot kooldioxide, water en compost.
    • Composteerbaar – als een object composteerbaar is, kan het worden afgebroken zonder dat er giftige resten achterblijven en koolstofdioxide op de achtergrond vrijkomen. Bioplastics kunnen afbreken in een compostomgeving.

Wat zijn de soorten bioplastics?

Bioplastics kunnen worden onderverdeeld in twee brede typen: PHA (Polyhydroxyalkanoate) en PLA (Polylactic Acid). We zullen hieronder onderzoeken wat de eigenschappen, samenstellingen en belangrijkste toepassingen van deze bioplastics zijn.

PHA (Polyhydroxyalkanoate)

PHA wordt geproduceerd door micro-organismen die genetisch zijn gemanipuleerd om plastic te maken van organische materialen. Deze micro-organismen zijn 'uitgehongerd' van voedingsstoffen zoals stikstof, zuurstof en koolstof. De micro-organismen vallen dan uiteen en transformeren in koolstofkorrels met vergelijkbare chemische eigenschappen als gewone kunststoffen.
PHA wordt voornamelijk gebruikt in medische toepassingen zoals botplaten, stroppen en huidvervangers. Ze zijn afbreekbaar, composteerbaar en veilig voor menselijke consumptie.

PLA (polymelkzuur)

PLA bioplastics zijn plantaardig en afgeleid van hernieuwbare bronnen zoals suikerriet en maïszetmeel. PLA heeft momenteel de hoogste productiesnelheden onder alle andere soorten bioplastics. Ze zijn relatief kostenefficiënt om te produceren omdat ze kunnen worden vervaardigd met dezelfde apparatuur die wordt gebruikt voor het maken van traditionele kunststoffen.
De bekende eigenschappen van PLA's zijn snel smelten, wat ze ideaal maakt als filament voor 3D-printen, en vernauwing bij hoge temperaturen, wat het een geweldig krimpfoliemateriaal maakt. De vlamvertragende eigenschappen worden momenteel nog bestudeerd en ontwikkeld, wat het nuttig zou kunnen maken voor het maken van producten zoals Industriële vliesgevels van PLA, Body Shop-gordijnen en vinylzeilen. De veelzijdigheid en het gemak van afbraak van PLA maakt het een goede optie voor bioplastics en heeft een potentieel voor massaproductie en industrieel gebruik. Het wordt momenteel gebruikt voor het maken van plastic mulchfilms en -flessen, maar heeft een groot potentieel voor breder gebruik in de komende jaren.

Wat is de huidige status van bioplastic gebruik?

Bioplastics hebben een groot potentieel als alternatief materiaal in verschillende industrieën. Er zijn factoren die de adoptie van dit nieuwe materiaal kunnen beïnvloeden, zoals economische voordelen, consumentenvraag en beschikbaarheid van grondstoffen. Momenteel is er een gestage toename van de wereldwijde productie van bioplastic, volgens een rapport van de Europese markt voor bioplastics. In 2018 werd de wereldmarkt voor bioplastic geschat op ongeveer $ 6,95 miljard en naar verwachting zal dit toenemen tot $ 14,92 in 2023. Het lobbyen van milieubeschermingsgroepen voor duurzame alternatieven voor gevaarlijke afvalstoffen zoals kunststoffen kan ook helpen de toename van bioplasticgebruik in verschillende landen. Overheidssteun en -financiering kunnen een grote rol spelen bij het opstarten van industrieën die bioplastics en biobased producten produceren en kunnen helpen bij het financieren van verder onderzoek naar de ontwikkeling van andere milieuvriendelijke en duurzame projecten.
Wil bioplastics mainstream worden, dan is de medewerking van de overheid, de industrie en de eindgebruikers – miljarden plastic gebruikers over de hele wereld – nodig. Bioplastics kunnen worden beschouwd als het beste alternatief voor traditionele kunststoffen en hebben een groot potentieel om het probleem van plastic afval dat de wereld treft te verlichten. Nu meer mensen zich bewust zijn van de kritieke mondiale milieusituatie en overheden en industrieën bereidheid tonen om milieuvriendelijke en duurzame projecten zoals bioplastische productie aan te nemen, kan het reguliere gebruik van bioplastics langs de horizon worden gezien.

Be the first to comment on "Wanneer wordt het mainstream"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*