Open Shelving Kitchen Ideas (Ultimate Guide)

Welkom bij onze galerij met open keukenideeën, inclusief decoratietips met verschillende ontwerpstijlen.
Mooie keuken met open rekken witte kasten witte kwarts werkbladenOpen rekken is een van de gemakkelijkste manieren om de opslagcapaciteit van een keuken te maximaliseren. Behal
ve dat ze eenvoudig te bouwen zijn, zijn open planken praktisch en kunnen ze ook veel karakter en schoonheid toevoegen aan een keuken. Bovendien maken ze het werk in de keuken gemakkelijker en het huishouden efficiënter, omdat het tijd bespaart omdat er geen deuren hoeven te worden geopend. Dingen zijn goed zichtbaar en toegankelijker, maar wat nog leuker is aan open rekken, is dat je hiermee een aantal van je meest gewaardeerde collecties kunt laten zien als onderdeel van het ontwerp van je keuken.

Hieronder bekijken we enkele verbluffende ideeën voor open rekken in de keuken, samen met enkele tips over hoe u ze kunt uitvoeren als een praktisch en functioneel kenmerk van uw huis.

Witte keuken met open planken

Keuken met witte kasten open planken visgraat tegel backsplashEen klassieke favoriet onder huiseigenaren en ontwerpers zijn witte keukens. Een keuken gedomineerd door witte kasten straalt een ultra helder en luchtig gevoel uit. In feite kan geen enkele andere kleur de frisse, scherpe look evenaren. Het is gewoon tijdloos, elegant en heel gemakkelijk voor de ogen.

Naast de klassieke esthetiek bieden witte keukens ontwerpflexibiliteit en veelzijdigheid, zodat u elke andere kleur in het schema kunt introduceren. Je kunt vrij experimenteren met de kleur van je muren, werkbladen, backsplash, vloeren, accessoires en zelfs de open planken.

Voor witte keukens zijn er meer keuzes voor kleuren voor de open planken. Het hangt eigenlijk gewoon af van de algehele stijl van de ruimte en de look die u wilt bereiken. Zowel complementaire als contrasterende kleuren kunnen worden gebruikt voor witte open keukenplanken. De beste kleuren en afwerkingen die daarbij passen zijn echter (1) wit, (2) lichte neutrale kleuren, (3) donkere neutrale kleuren en (4) houtafwerking.

Witte open planken zijn perfect voor witte keukens met een traditionele of eigentijdse klassieke flair. Witte open planken in combinatie met witte kasten zorgen voor een zeer schone algehele look. Lichte neutrale kleuren daarentegen zijn beiges, ivoor, crèmes, greige, koele grijstinten of wittinten met een iets warmere ondertoon. Afhankelijk van het type afwerking, of het nu verouderd, verouderd of hoogglans is, kunnen deze kleuren worden gebruikt voor witte keukens die traditioneel, eigentijds of modern zijn.

Donkere neutrale kleuren zoals zwart, houtskool en grafiet zijn de beste kleuren als je een beetje contrast wilt creëren tussen de open planken en de geheel witte keuken. Houtafwerkingen daarentegen creëren ook contrast tussen open planken en witte kasten, maar in tegenstelling tot donkere neutrale kleuren geven ze de ruimte een gezelliger gevoel en een meer natuurlijke warmte.

Cottage stijl keuken met open houten planken witte kasten tegel backsplashBehalve dat ze superfunctioneel zijn, kunnen open rekken in de keuken een visuele onderbreking zijn die een eentonig kleurenschema interessanter kan maken. Deze keuken heeft bijvoorbeeld donkere houten planken die mooi contrasteren met de geheel witte kasten en het klassieke metrotegelspatbord.

Keuken met witte kasten open planken eiland houten balkenEen van de belangrijkste ontwerpelementen die in het interieurontwerp worden gebruikt, is symmetrie. Creëer eenvoudig balans en symmetrie in het keukenontwerp door open planken aan weerszijden van een raam te plaatsen.

Witte keuken open planken tegel backsplash en eeteiland met barkrukkenEen andere manier om een ​​uitgebalanceerde en samenhangende algehele look voor uw keuken te creëren, is door de afwerking van uw open planken te combineren met andere meubelstukken, zoals barkrukken. U kunt uw open planken ook aanvullen met een bijpassende vloerafwerking.

Keuken met zwarte open rekken lange metrotegel en witte kastenEen zwart-wit kleurenschema is een iconische combinatie die keukens en andere ruimtes kan laten stralen met elegantie en verfijning. Voor deze specifieke keuken passen de zwarte open planken prachtig bij het zwarte granieten aanrecht, maar staan ​​ze in schril contrast met de klassieke witte kasten.

Keuken met houten open planken en witte kastenEen paar houten open planken kunnen direct update een keukenkastontwerp. Deze klassieke traditionele keuken introduceert een nieuw oppervlak met behulp van aan de muur gemonteerde houten richels die passen bij het blok op het bar-eiland.

DIY Open rekken keuken

Keuken met scheepsmuren en diy open rekkenAfgezien van het hebben van een open plank op maat gemaakt door een vertrouwde keukenkastmaker, kunt u er ook voor kiezen om het te maken als een doe-het-zelf-project. De meeste planken hebben vrij eenvoudige ontwerpen die gemakkelijk kunnen worden geconstrueerd en geïnstalleerd, met materialen die direct verkrijgbaar zijn bij lokale bouwmarkten.

Verschillende materialen kunnen worden verkend, zoals massief hout, multiplex, MDF of metaal. Er is een optie om de planken helemaal opnieuw te bouwen met uw favoriete materiaal of om een ​​kant-en-klare open plank te kopen die klaar is voor installatie. Het materiaal en het ontwerp van uw open planken zullen sterk afhangen van de bestaande stijl van de keukenkasten (omdat ze samenhangend moeten zijn) en de functie waarvoor u ze wilt gebruiken – Welke items wilt u erop plaatsen? Hoe zwaar denk je dat het zal zijn? Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Als het gaat om het plaatsen van uw zelfgemaakte open planken, kunt u ze op verschillende plaatsen ophangen, maar de voor de hand liggende keuze zou zijn om ze te gebruiken als opslag boven het hoofd ter vervanging van de conventionele kast met deuren. Enkele andere veel voorkomende plaatsen om open rekken in de keuken op te hangen, zijn rond een raam, voor een accentmuur of tegeltableau, rond de afzuigkap of rond de gootsteen. Onverwachte plaatsen zoals complexe hoeken of kookeiland zijn ook ideal
e locaties voor open rekken, omdat ze ongebruikte ruimte omzetten in volledige functionele kenmerken van de keuken.

Om u te helpen bij het plannen van de indeling van uw ruimte zijn er verschillende ontwerpprogramma's voor keukenkasten beschikbaar. Deze kunnen u helpen om het uiterlijk te visualiseren voordat u daadwerkelijk materiaal of installatie aanschaft.

Blauwe keuken met open planken u-vormige ontwerp-indelingOm te breken met het conventionele ontwerp van open planken, meestal een stuk richel dat op de muur zweeft, kunt u metalen steunbeugels gebruiken. De metalen beugels ondersteunen niet alleen het extra gewicht van de dingen die u besluit op de open planken te plaatsen, maar dienen ook een accent op het ontwerp.

Zwart witte keuken met open rekken witte tegel backsplashNiet alle keukenontwerpen vereisen rijen open planken. In sommige gevallen is eenvoud de sleutel. Dit ontwerp maakt bijvoorbeeld gebruik van een dun, enkel stuk richel in witte hoogglansafwerking dat past bij de algehele strakke en gestroomlijnde look van deze moderne keuken.

Zwarte keuken met open houten plankenIn deze eigentijdse klassieke keukensetting contrasteren houten open planken in een lichte, natuurlijke afwerking prachtig met het exotische patroon van het granieten aanrecht en de bedrukte tegeltegel. De open planken zorgen voor een broodnodige visuele onderbreking van het drukke motief van de keuken.

Het verfraaien van open plankenkeukenOpen planken zijn zeer ideaal voor kleine keukens omdat ze openheid en een illusie van grotere ruimte creëren. De houten open planken in deze keuken dienen ook als een smaakvolle etalage van handgemaakte accessoires en kamerplanten, waardoor de kleine ruimte huiselijker en gezelliger aanvoelt.

DIY open rekken keukenHouten planken met metalen hoekbeugels zijn een van de meest voorkomende doe-het-zelf open rekken. Ondanks hun eenvoud zijn ze uiterst functioneel en betrouwbaar. Dit open zelfontwerp maakt gebruik van metalen hoekbeugels in zwarte afwerking om de rest van het kleurenschema van de keuken aan te vullen.

Witte keuken open rekken zwart granieten aanrecht tegel backsplashDIY keuken open rekken kunnen ook worden gebruikt om een ​​eenvoudige accentmuur opvallender en functioneler te maken. Deze keuken maakt bijvoorbeeld gebruik van houten open planken die tegen een accentmuur van een metrotegel zijn geplaatst. Merk op hoe de open planken als brandpunt van de ruimte dienen.

Hoek open rekken keuken

De meest voorkomende lay-out die we zien voor open planken is een of twee lagen die op een enkele muur lopen. Hoewel dit al een effectieve manier is om meer opslagruimte toe te voegen en vloer- en toonbankruimte vrij te maken, is een andere manier om te maximaliseren het gebruik van hoekplanken.

Wijk in plaats van een enkele rechte richel af van de gebruikelijke en overweeg een rechte hoek tussen twee muren te creëren en gebruik te maken van de hoekruimte. Het gebruikt niet alleen een ongewenste ruimte goed, maar verdubbelt ook je opslag en voegt een extra karakter toe aan je ruimte.

Hoek open keukenHet is moeilijk om je ogen af ​​te houden van een verbluffende muurfunctie zoals de open planken hierboven afgebeeld. Open rekken kunnen uw keuken gemakkelijk veranderen in een prachtig kenmerk van het huis. Om af te wijken van het conventionele, kunt u proberen om open hoekplanken te installeren, niet alleen op het bovenliggende deel van de muur, maar ook naast de onderkasten en het aanrecht. Dit zorgt voor continuïteit in het hele ontwerp.

Diy houten hoek open rekken in de keukenOpen planken in de hoek bieden ook een praktische manier om ruimte te gebruiken. In plaats van te worden weggegooid, transformeren de open hoeken in deze keuken de saaie muurhoek in een opslagruimte voor serviesgoed.

Boerderij keuken met witte kasten open rekkenDoor kasten zonder deur te combineren met open hoekplanken, wordt elke centimeter verticale ruimte gemaximaliseerd in deze relaxte keuken. In tegenstelling tot een reeks kasten met deuren, maken de open planken in de hoek de ruimte helderder en luchtiger.

Open houten planken keuken

Moderne keuken met grijze en bruine kasten en houten zwevende planken met onderverlichtingWelk type hout kan je gebruiken voor open planken?

Er zijn veel houtsoorten die kunnen worden gebruikt bij het maken van open planken voor uw keuken, maar voordat u het juiste type materiaal kiest, moet u eerst weten hoe de planken zullen worden gebruikt.

Als u van plan bent om open planken te gebruiken om kleine ornamenten weer te geven en lichtgewicht te dragen, is esthet
iek de belangrijkste factor waarmee u rekening moet houden. Ontwerp en de kleur van het hout zijn ook belangrijke kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van decoratieve planken. Aan de andere kant, als u van plan bent zware voorwerpen te plaatsen, zoals potten en pannen, kleine keukenapparatuur, kookboeken en servies, moet uw hoogste prioriteit stabiliteit, kracht en duurzaamheid zijn. U moet een betrouwbare houtsoort kiezen die de belasting gedurende lange tijd kan dragen.

Keuken met open planken decor en schiereilandEenvoudige grenen houten open planken kunnen interessanter worden als u de accessoires op uw display smaakvol samenstelt. Deze keuken maakt bijvoorbeeld gebruik van groen glaswerk op de open planken om een ​​vleugje kleur te introduceren in het neutrale kleurenpalet van de ruimte.

Beste houtsoorten om open planken te maken

Grenen – Den is een van de meest populaire zachte houtsoorten op de markt. Dennenbomen zijn naaldbomen, wat betekent dat deze houtsoorten de neiging hebben zeer snel te rijpen en zeer talrijk zijn, waardoor ze algemeen verkrijgbaar zijn, gemakkelijk lokaal te verkrijgen en zeer betaalbaar. Door hun snelle groei zijn ze echter een "zacht hout" – een houtsoort die minder dicht en minder duurzaam is.

Den is, als naaldhout, geschikt voor het bouwen van open planken die voornamelijk voor decoratieve doeleinden zullen worden gebruikt en voor het dragen van lichte ladingen zoals keukenaccessoires of een paar serviezen. Omdat het minder dicht is, heeft het de neiging om te buigen als je er zware voorwerpen op opbergt.

Een van de beste eigenschappen van dennen is de uitgesproken natuurlijke schoonheid. Het heeft een lichtgele tint en een uniek geknoopt uiterlijk dat anders is dan elk ander hout. Den is gemakkelijk te gebruiken en is een zeer ideaal materiaal voor beginners die willen proberen open planken te bouwen. Het neemt verf goed op en kan het beste worden behandeld met een laag blanke houtbeits om de knopen prominenter te maken. Het is echter ook moeilijk te herstellen vanwege de zachtheid. Schuren kan gemakkelijk lage plekken veroorzaken en het is ook gevoeliger voor krassen en deuken in vergelijking met hardhout.

Om ervoor te zorgen dat uw open planken lang meegaan, kiest u voor grenen dat onder druk is behandeld. Door hout onder druk te behandelen, wordt de sterkte versterkt en krijgt het meer duurzaamheid.

Kers – Kers wordt beschouwd als de beste houtsoort voor keukenkasten, waardoor het ook een zeer betrouwbaar bouwmateriaal is voor open planken. De natuurlijke schoonheid is een van de belangrijkste redenen waarom huiseigenaren zich er tot aangetrokken voelen. Kers heeft een natuurlijke rijke, warme roodachtige kleur, die na verloop van tijd nog donkerder wordt. Naarmate het sierlijk ouder wordt, verandert de kleur van kersenhout in verschillende tinten, waardoor het gedurende de hele levensduur verschillende looks biedt. Vanwege de rijke kleur wordt deze houtsoort in de volksmond gebruikt voor traditionele stijlen. Bovendien kan het fijne korrelpatroon ook een vleugje luxe toevoegen aan een ruimte.

Afgezien van zijn verbluffende natuurlijke schoonheid, is kers ook een zeer duurzaam en betrouwbaar materiaal voor het maken van planken. Het is een hardhout en is van nature sterk, taai en zeer solide. Het is bestand tegen krassen en deukt of buigt
niet. Vanwege zijn esthetiek en duurzaamheid is cherry een uitstekende keuze voor rekken bedoeld voor het weergeven van zowel lichtgewicht als zware accessoires. Open planken van kersenhout gaan gegarandeerd niet alleen jaren, maar ook tientallen jaren mee.

Esdoorn – Een andere houtsoort die kan worden gebruikt voor het maken van open planken is Maple. Esdoorn wordt gekenmerkt door zijn lichte kleur, die bijna overwegend wit is, en een subtiel fijn nerfpatroon. Er zijn verschillende variaties op de kleur van dit hout, variërend van romig wit tot af en toe een roodbruine ondertoon. Open planken van esdoornhout kunnen het beste worden behandeld met een laagje blanke beits of natuurlijke afwerking, omdat de opvallende lichte kleur hierdoor opvalt. Het gladde en uniforme uiterlijk maakt het een zeer geschikt materiaal voor het maken van decoratieve open planken.

In vergelijking met andere houtsoorten is esdoorn duurder. Maar de esthetiek en duurzaamheid maken de hoge kosten goed. Esdoorn is stevig en kan een aanzienlijke hoeveelheid lading dragen, wat betekent dat u er niet alleen lichte snuisterijen of accessoires in kunt bewaren, maar ook wat servies, kookboeken en potten. Open planken van esdoornhout zijn zeer geschikt voor een verscheidenheid aan stijlen voor keukenontwerp, variërend van traditioneel tot modern.

Berk – Gekenmerkt door een iets donkerdere kleur dan esdoorn, is berk een andere houtsoort die kan worden gebruikt bij het maken van planken en kasten. Uiterlijk heeft Birch een fijn nerfpatroon en is het zeer geschikt voor het maken van decoratieve open planken. Maar bovenal is de meest gewaardeerde kwaliteit het vermogen om goed af te werken. Berkenhout kan in elke kleur worden behandeld of gekleurd, in feite kunt u het doorgeven als een duurdere houtsoort zoals kers of esdoorn door gewoon de juiste kleur houtbeits te gebruiken.

Naast veelzijdigheid en ontwerpflexibiliteit, is berkenhout ook zeer duurzaam en bestand tegen de slijtage van dagelijks gebruik. Dus behalve het maken van decoratieve open planken, kunt u het ook gebruiken om open planken te maken die zware items kunnen opslaan.

Qua kosten is berk goedkoper in vergelijking met andere houtsoorten.

Koa – Koa wordt vaker gebruikt bij het maken van snaarinstrumenten zoals de ukelele, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat het een van de meest betrouwbare materialen is die kan worden gebruikt voor meubelbouw en kasten.

Koa is de beste houtsoort als je houten planken wilt die heel lang meegaan. Ondanks dat het licht van gewicht is, wordt Koa beschouwd als de hardste onder commercieel verkrijgbare houtsoorten. Bovendien heeft deze houtsoort prachtige schellakkenmerken, een prachtige natuurlijke kleur en een uniek nerfpatroon. De unieke kleur is een perfecte balans tussen roodachtige en gele ondertonen, waardoor het een echte blikvanger is.

Koa is zeer geschikt voor het maken van zowel decoratieve als dragende open planken, omdat zowel de esthetiek als de sterkte betrouwbaar zijn.

Open eikenhouten planken in de keukenEiken – Eiken hout is een nietje in keukenkasten en plankconstructies. Deze houtsoort heeft twee populaire varianten, namelijk Red Oak en White Oak. Over het algemeen heeft eikenhout een zeer uitgesproken kleur die varieert van witte tot roodachtige, roze tinten. Vanwege de aanwezigheid van minerale afzettingen in het hout, kan de natuurlijke kleur af en toe strepen van geel, groen en zwart bevatten.

Rode eik is een soort van het eikenhout met een licht roodachtige en geelachtige ondertoon. In vergelijking met de andere eikenvariëteiten is het nerfpatroon meer uitgesproken. Naast zijn schoonheid staat rood eiken ook bekend om zijn stevigheid, duurzaamheid en sterkte. Wat het echter tot een van de beste houtsoorten voor open planken maakt, is dat het gemakkelijk is om mee te werken. Zelfs beginners in
plankconstructie zullen minder moeite hebben met het hanteren, snijden, monteren en afwerken van deze specifieke houtsoort. Rode eik is ook goedkoper in vergelijking met andere houtsoorten.

Witte eik wordt daarentegen gekenmerkt door een subtieler nerfpatroon en een meer gouden kleur. In vergelijking met Red Oak is White Oak sterker en duurzamer. Vanwege zijn warme ondertoon is White Oak een ideaal materiaal voor het maken van open planken voor traditionele keukenstijlen, met name keukens in Craftsman-stijl.

Padoek – Padauk of African Padauk is minder populair in vergelijking met Oak, Walnut, Cherry of Maple, maar het maakt het niet minder betrouwbaar. Deze houtsoort wordt als zeldzaam beschouwd en wordt geprezen om zijn prachtige roodoranje kleur. Vanwege de inherente kleur verwijzen sommigen naar Padauk als Vermillion.

Padauk-hout is zeer stevig, duurzaam en heeft een uitstekende weerstand tegen bederf. Het is ook termietbestendig en is niet vatbaar voor insectenplagen. Over het algemeen is Padauk-hout erg handig om mee te werken en kan het zonder veel moeite worden gezaagd, gelijmd of afgewerkt, waardoor het een ideaal materiaal is voor beginners die hun geluk willen beproeven bij het bouwen van open planken thuis.

Deze houtsoort kan worden gebruikt om open planken te maken voor zeer formele of traditionele keukens, maar het past ook naadloos in modernere en eigentijdse ontwerpen.

Walnoot – Walnoot staat ook op de lijst van het beste hout om te gebruiken voor het maken van open planken, vooral vanwege de duurzaamheid en tijdloosheid. Net als kersenhout, veroudert walnoot ook sierlijk. Van een gedempte bruine kleur verandert de tint van walnotenhout in een zachtere aardetint. Het heeft een fijn, gelijkmatig, recht generfd patroon dat is opgebouwd uit licht roodachtig grijsbruine tot diep chocoladebruine strepen. Het is een ideaal open plankmateriaal voor een verscheidenheid aan ontwerpstijlen, of het nu traditioneel, overgangs, eigentijds of modern is.

Walnotenhout is qua betrouwbaarheid veerkrachtig, duurzaam en sterk. Het buigt niet gemakkelijk en kan worden gebruikt voor open schappen waarin zware items worden weergegeven en opgeslagen.

Multiplex of Plyboard – Voor degenen die met een beperkter budget werken, is multiplex een van de beste alternatieven voor massief hout. Multiplex is het meest voorkomende materiaal dat wordt gebruikt voor kant-en-klare open schappen die u kunt vinden in winkels voor bouwmarkten. Multiplex is een soort vervaardigd houten bord dat bestaat uit two of meer lagen dunne houtlagen verlijmd en samengedrukt met de richting van de nerf afwisselend. Het wordt meestal verkocht als lakens en wordt geleverd in een standaardformaat van vier bij acht voet. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten die de gladheid en dikte van het materiaal bepalen.

Multiplex is een goede materiaaloptie voor het maken van planken omdat het gemakkelijk is om mee te werken. Een andere reden waarom deze houtsoort ideaal is voor houten planken, is dat deze gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoper is in vergelijking met andere houtsoorten. Hoewel multiplex goedkoper is dan massief hout, is het relatief sterk en duurzaam.

Het enige nadeel van het gebruik van multiplex voor open planken is het uiterlijk. In tegenstelling tot massief hout, mist multiplex knopen op het oppervlak. Het kan echter worden behandeld met verschillende afwerkingen zoals houtbeits, vernis, lak of verf om het visueel aantrekkelijker en interessanter te maken.

Voor open planken in de keuken is multiplex van meubelkwaliteit het beste type multiplex dat u kunt gebruiken. Kies voor planken die ¾ tot 1 inch dik zijn. Marine multiplex of multiplex van mariene kwaliteit is ook het beste type om te gebruiken, omdat deze variant, in tegenstelling tot normaal multiplex, minder defecten heeft omdat deze is gemaakt van duurzaam oppervlak en kernfineer. Marine multiplex presteert beter in natte en vochtige omstandigheden en is beter bestand tegen schimmels.

Keuken met houten open planken zwarte onderkastenHouten open planken brengen warmte en gezelligheid in een ruimte. En het kiezen van houten accessoires als aanvulling op de afwerking van de open planken, tilt het algehele ontwerp en de warmte van deze ruimte naar een extra niveau. Houten accessoires op houten open planken transformeren deze opslag in een prachtige muurprestatie.

Boerderij keuken met witte kasten houten open planken beadboard eilandOpen planken kunnen helpen voorkomen dat uw keuken er rommelig uitziet en maakt werkruimte vrij. Deze gezellige keuken heeft veel werkruimte dankzij de open planken boven het hoofd.

Keuken open rekken decorAls je een kleine keuken hebt, prop het dan niet vol met kasten, want dan kan de ruimte er zwaar uitzien. Kies in plaats daarvan voor een open rekken om serviezen op te bergen.

Kleine keuken met open rekken

Als u een kleine keuken heeft en te maken heeft met een beperkte vloeroppervlakte, is een effectieve manier om uw opslag te verdubbelen het gebruik van open planken. Met open planken kunt u profiteren van muurruimte, uw vloer en uw aanrecht vrijmaken, zodat u meer ruimte heeft om aan te werken.

Voor kleine open rekken in de keuken kunt u meer dan twee niveaus van open planken proberen om uw huis te maximaliseren. Als de indeling van uw keuken het toelaat, kunt u ook kiezen voor open planken van vloer tot plafond.

Open planken bieden ook een effectieve manier om een ​​illusie te creëren van grotere ruimte in kleine keukens. In plaats van een reeks gesloten overheadopslag bovenop uw aanrecht te plaatsen, neemt u enkele open planken op. Het is verbazingwekkend hoe open planken kunnen voorkomen dat een ruimte te gesloten wordt. Lees meer over hoe een kleine keuken te organiseren hier.

Klein open rekken keukenontwerpVoor kleine keukens zal het afwerken van open planken met dezelfde kleur als de rest van de kasten en de muren de ruimte er ook aanzienlijk groter uit laten zien. Wit en lichtgekleurd servies en glaswerk zijn ook de meest ideale soorten accessoires om op open planken in kleine keukens weer te geven, omdat ze licht reflecteren en de
kamer helderder maken.

Kleine keuken met industriële open rekken en houten tafelOnhandige ruimtes, zoals die naast een raam, kunnen functioneel zijn met behulp van open planken. Deze eigentijdse keuken maakt gebruik van houten open planken met zwart metalen accenten die smaakvol passen bij de rest van de hardware van de kasten en industriële barmeubels.

Kleine keuken met open rekken decorAls je een metrotegelaccentmuur in je kleine keuken hebt, verberg deze dan niet achter een volledige reeks wandkasten. Laat het in plaats daarvan zien en maak het het middelpunt van de ruimte met open rekken.

Kleine keuken met open rekken glazen potten roestvrijstalen werkbladenRoestvrijstalen toonbanken hebben de neiging om keukens meer commercieel en industrieel te laten lijken, maar een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om ze huiselijker te laten lijken, is door er lagen open rekken boven te plaatsen. U kunt de open planken veranderen in een kruidenrek met glazen potten en flessen met verschillende smaakmakers.

Kleine moderne keuken met open houten planken en witte onderkastenIn plaats van je accentmuur te laten zoals ze is, maak het een meer functioneel kenmerk van je keuken door open planken in het ontwerp op te nemen. Deze kleine keuken heeft houten open planken die passen bij het houten tegel-spatbord.

Kleine moderne open planken keuken met zwarte kastenOpen planken zijn opslag en decor in één. Je kunt creatief zijn met de dingen die je erop zet, en het hoeven niet altijd je favoriete gerechten en serviezen te zijn. In dit open rekkenontwerp dienen Campbell-soepblikken als het belangrijkste decor – een onverwachte en eigenzinnige draai in een formele setting.

Keuken met open rekken boven kookplaat en roestvrijstalen toonbank en schiereiland van zwart kwartsIn plaats van de gebruikelijke houten open rekken, kiest u voor metalen rekken om uw keuken een beetje glamour te geven. Metalen rekken, zoals hierboven afgebeeld, passen perfect bij roestvrijstalen apparaten, hardware en armaturen.

Boerderij keuken met open planken

Boerderij keuken met blauwe kasten wit kwarts tegen open rekken en houten eilandKeukens in boerderijstijl zijn geliefd vanwege de eenvoud, charme en aantrekkingskracht die ze uitstralen. Ondanks dat het een van de eenvoudigste en meest praktische ontwerpstijlen voor keuken is, straalt de stijl van een boerderij een warm en gastvrij gevoel uit dat anders is dan alle andere.

De ontwerpinspiratie voor kasten in boerderijstijl is landelijk comfort. Ontwerpelementen voor dit type keukenontwerp worden bepaald door verschillende kenmerken, zoals een algemeen down-home-gevoel, pretentieloos en eenvoudig ontwerp, functioneel en een sterke rustieke of huiselijke aantrekkingskracht.

Typisch, kasten in boerderijstijl maken gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, omdat het de buitenlucht wil brengen. Bij het maken van open planken in een boerenkeuken, is het ideaal om vast te houden aan hardhout van hoge kwaliteit, zoals kersen, esdoorn en eiken. Grenen hout is ook een ander geschikt materiaal voor open keukenplanken in de boerderij, omdat het knoestige uiterlijk past bij de esthetiek van deze relaxte keukenstijl. Als alternatief kan teruggewonnen hout ook worden gebruikt om een ​​meer “goed geleefde” of versleten uitstraling te creëren.

Wat betreft het stylen van de open planken van de boerenkeuken, zijn gestructureerde accenten gemaakt van gemengde materialen zoals glazen inzetstukken, teruggewonnen houten accessoires of hergebruikte items perfect. U kunt het ook gebruiken om witte borden, servies of glazen potten en flessen in op te bergen, aangezien dit past in het kenmerkende kleurenpalet van boerenkeukens dat wordt gedomineerd door witte en lichte kleuren.

Boerenkeuken met kleine doe-het-zelf rekkenSpelen met hoogtes en de lay-out van open rekken zorgen ervoor dat deze klassieke metrotegel terug spat meer opvalt in de ruimte.

L-vormige keuken met grote houten open plankenDikke houten open rekken weerspiegelen de onweerstaanbare charme en de aantrekkingskracht van deze boerenkeuken.

Rustieke open rekken keuken

Rustieke keuken met open houten planken shiplap muren houten teller eilandHet woord rustiek wordt vaak geassocieerd met de woorden "ruig, versleten en warm". Als het gaat om keukenstijlen, staat het rustieke ontwerp vooral bekend om zijn nuchtere esthetiek, eeuwenoude charme, warme en ontspannen aantrekkingskracht. Het heeft een warme en gezellige sfeer die bijna lijkt op de landelijke stijl, maar het verschil tussen de twee is dat de eerste meer verfijnd is.

Een van de beste eigenschappen van keukens in rustieke stijl is prachtige natuurlijke houten keukenkasten. Ontwerpelementen voor dit type keukenontwerp worden bepaald door verschillende kenmerken, zoals een ruige esthetiek, natuurlijke uitstraling, ruwe texturen en een ruwe en verweerde look.

Als het gaat om het bouwen van open planken in een rustieke keuken, is het beste materiaal om te gebruiken knoestig hout en kernhout. Massief hardhout met opvallende nerfpatronen zoals kersen of knoestig naaldhout zoals grenen zijn het meest geschikt voor dit type open planken. U kunt een blanke vlek als afwerking gebruiken om de houtnerven van het hout te accentueren, maar u kunt het ook behandelen met een verweerde of vervaagde verflaag om uw planken een ruwere esthetiek te geven. Als u echter een meer rauwe look wilt, kunt u deze onbehandeld of onafgewerkt laten.

Sommige extra ontwerpelementen die in de open planken van de rustieke keuken kunnen worden opgenomen, zijn houtsnijwerk. Maar houd er rekening mee dat een van de meest opvallende kenmerken van rustieke keukens is dat het niet zwaar versierd is. Kleine decoratieve details kunnen op een houten richel worden uitgehouwen om uw open planken een handgemaakt karakter te geven.

Als het gaat om styling, zijn enkele van de beste items die op een open plank in de rustieke keuken kunnen worden weergegeven, vintage accessoires of decors met een versleten uitstraling. Als u van plan bent servies of keukenaccessoires te laten zien, blijf dan bij een warm kleurenpalet dat wordt gedomineerd door rijke tinten bruin en aardetinten zoals dieprood, groen en geel.

Rustieke keuken met open planken en houten tafel voor eilandGrijze open planken met dikke hoekbeugels dragen bij aan de warmte en ontspannen sfeer van deze rustieke keuken. Centraal in de ruimte staat een open, houten keukeneiland in ruwe afwerking.

Small rustic kitchen with open shelving with glass jarsThick wooden ledges with steel brackets serve both as a storage and decor for this rustic style kitchen. Glass jars with labels, such as the one shown above, are perfect accessories for this style since they can give the space a more homelike and lived in appeal.

Black Kitchen with Open Shelves

Kitchen with black cabinets, open shelving, stacked stone backsplash and wood flooringKitchens that are leaned towards a more modern and contemporary vibe often make use of the color black in their overall palette. This is also a very popular choice among homeowners who want industrial style kitchens, mid century kitchens or ultra sleek minimalist kitchens.

Although not as bright and airy as a white kitchen, black kitchens provide a neutral background which allows you to introduce other colors into the scheme. Black cabinetry, in particular, pairs beautifully with light colored walls, neutral countertops, floor, walls, and stainless steel accessories. This kitchen setting also gives the perfect opportunity to introduce contrast in order to add more depth and dimension to your space.

If you have a black kitchen, the best open shelves to go for are wood shelves in a stain or natural finish, or white shelves – basically anything which will contrast with the dark, rich color of black.  You can complement black kitchen open shelves with metal hardware and support brackets just to give it more character. When it comes to styling, opt for white or light colored accessories to display on the open shelves as they can make the room significantly brighter. Glasses or anything made with glass are also perfect items to display on black kitchen open shelves since they provide a visual break in the overall look of the space.

L shaped kitchen with dark lower cabinets and open shelvingUse your open shelving to introduce a new color to the overall scheme of your black kitchen, This black and white contemporary kitchen gets a warm earthy accent through the use of wooden open shelves.

Open Shelving Galley Kitchen

Most houses with limited spaces make use of a galley kitchen. A galley kitchen, by definition is a kitchen layout that is long and narrow and has base cabinets, wall cabinets and counters located on both sides of a walkway. In other words, its two kitchen counters which run parallel to each other. This type of kitchen is known not only for being ergonomically functional and efficient compared to other kitchen layouts, but also for packing in a lot of storage units into a small amount of space.

Open shelving works best in galley kitchens because they make the workflow of the space more efficient. By keeping the items highly visible, the need to go over each cabinet to find something you need while working is eliminated.

Of all the types of kitchen layouts, the galley kitchen has the greatest tendency to feel claustrophobic because it’s sort of like a long corridor between two counter spaces and storage units. Open shelving can make galley kitchens feel less closed in and they can significantly make the space brighter, as compared to putting closed overhead cabinets on both walls.

Galley kitchen with open shelvingA galley kitchen can easily look too cramped if filled with overhead cabinetry. Keeping the top open, by using shelving can give it a fresh vibe, and also makes it well lighted and well ventilated.

Open shelving galley kitchen with white base cabinetsWhen it comes to accessorizing open shelving on galley kitchens, it is ideal to keep things at a minimum for a more uncluttered, clean and brighter look.

Kitchen Island With Open Shelves

A kitchen island is undeniably functional, but you can maximize its potential by incorporating some open shelves in it. Not only do open shelves transform a kitchen island into a more attractive feature of a home, but it also offers an organized way to store many items, like kitchen supplies, books, decorative items, small appliances — practically anything you can think of.

Kitchen with open shelving wall and islandOpen shelving are also best juxtaposed to extra large items and appliances because they balance the look of the space. This cozy contemporary kitchen makes use of open shelving beside the large stainless steel refrigerator, making the space less “heavy”to look at.

Cottage kitchen with island and open shelving cookbook storageOpen shelving provides the perfect venue to display charming mugs. Instead of putting them on rows on a ledge, you can also try hanging them on a metal rack, such as the one used above.

Kitchen with island and open shelves decorPutting open shelving on unexpected places, like the end of a kitchen island, can bring in more appeal to a space. This sophisticated kitchen looks extra classy with refined glass sculptures and decorative potted plants displayed on the navy open shelves.

Kitchen with island and open shelvingUsing open shelving on a kitchen island can significantly create a visual break in a large kitchen that is filled with lots of cabinetry. To create more depth and dimension to the space, try finishing the island in a contrasting color.

Kitchen with long island and open shelving storageOpen shelving on lengthy kitchen islands, such as the one shown above, provide maximum versatility and flexibility since they can be used for storing long items such as baking trays or large items like pots and pans. See more types of kitchen islands here.

Kitchen Cabinets Without Doors

Another growing trend in the kitchen design industry is to use doorless cabinets. Basically these may be considered as open shelves too, but rather than keeping the ends open, there are borders around.

Opting for kitchen cabinets without doors instead of the conventional closed cabinets creates a more spacious, airy and open feel to a kitchen. Door less cabinets are best used for overhead storage systems. Base cabinets are extremely functional as they serve as the counter space or work space, and it is recommended that they have doors since they are nearer to the floor and things stored in them are more prone to getting dirty as compared to those stored up high on a wall. On the other hand, wall cabinets or overhead cabinets, can do without doors

Closed wall cabinets essentially bring the walls of a room forward, so they have the tendency to make a kitchen feel smaller. But by eliminating the door, you can significantly make your kitchen look brighter and feel less cramped.

If you plan on incorporating kitchen cabinets without doors to your home’s design, you can convert existing cabinetry by removing the doors and making use of the carcass. Just make sure that you use cabinets that are finished inside.

Black kitchen with open shelving by removing doorsDoor less kitchen cabinets are ideal as overhead storage in dark colored kitchens because they prevent the space from looking too dull. The mason jars and dinnerware on display in the door less cabinets give this kitchen a lighter and more laid back vibe.

How to Style Open Kitchen Shelves

There is obviously no hard rule on what you can put on an open shelf. It offers maximum versatility and you can use it in any way you want and need. However, curating the right mix of things to display and store on open shelves can help improve not only the aesthetic part of it but also its function.

Below, we give you some tips on how you can increase the functionality and attractiveness of our open shelves.

Contemporary kitchen with white cabinets quartz waterfall island and open shelving with glassware dishes

Here are some tips and ideas on how you can style open kitchen shelves:

Explore different color schemes for your display. One of the best ways to make kitchen open shelves look interesting is by following a particular color scheme for the accessories and items that you plan to display. The overall design of your kitchen will also look more cohesive if your open shelf display is coordinated with the rest of the space’s color scheme.

If you prefer a more subdued or restrained look, opt for accessories, plates and other objects that have a muted color or pale hue. Another option is to stick with a classic “all white” display by combining contrasting off whites and shades of white. Keeping an all white display is the simplest way to make different objects look uncluttered.  It is often a misconception that something all white can look boring, but in fact, it is very timeless. You can easily pull off this color scheme for open shelves by adding a touch of glass to the items.

Conversely, an open shelf is also one of the best ways to add color to an “all white kitchen”. If you find your color scheme dull and monotonous, you can add pops of color by including ceramics in varying textures or materials to keep an all white kitchen more interesting. Open shelves offer versatility and can be a good outlet to introduce colorful dinnerware, bowls, mugs and other accessories.

If you are not a fan of an all white display and want more color, it is best to keep a simple color palette. Three colors are enough as opting to go with more can make your open shelf display look overwhelming. You can play around with the limited color palette with adding different textures and materials. If you plan on including dark colors to your display, don’t line up the objects horizontally but instead spread them all throughout to create a balanced composition.

Play with heights. Play with your arrangement by mixing different sized objects such as a tall vase, a stack of plates or books or small accessories to create a more dynamic look.

Mix textures. Choose items which have different materials and textures like ceramics, glass, metal as it keeps the overall look more interesting. Occasional metallic accents can be combined with ceramics for a more modern look.

Stick with clear glass accessories if you want to make your kitchen look brighter. Opt for transparent and clear glass accessories for open shelves if you want to make a space appear brighter. Remember, glass reflects light.

Mix practical and decorative pieces. Mixing diverse and eclectic items adds visual interest to an open shelf display. Practical items like plates, dinnerware, bowls, pots and glass ware can be mixed with decorative accessories like framed items, vases or even plants. In additrion, artwork can also be displayed on open shelves.

Use indoor plants to make your kitchen look more refreshing. Displaying indoor plants on kitchen open shelves can instantly make your home feel more cozy, homelike and at the same time, refreshing.

Country kitchen with open shelving white subway tile backsplashSometimes it’s the contents and accessories, not the shelves, which get the most attention. In this dainty country style kitchen, dainty dinnerware and charming crockery displayed on the open shelves, serve as the focal point of the space.

Here are some more practical tips on how you can arrange open shelves in the kitchen :

Highlight open shelves using lights. The use of lights is the best way to put emphasis on an open shelf. It’s amazing how a small lighting fixture can give great impact to a barely noticeable element of a space. Try putting directional lights or a sconce above your open shelf to cast some ambient lights on it.

Mix open shelves or ledges with cabinets. You don’t have to put open shelves everywhere. Experts say that the best storage systems is a mix of closed cabinets, open shelves and ledges. The kitchen is one of the best ways to introduce this design principle. Putting two open shelves beside or above kitchen cabinets is the perfect way to break up the “closed feeling” of cabinets and helps open the room significantly.

Keep those everyday items within easy reach by placing them on open shelves. Keeping important things within easy reach improves the workflow and the efficiency of the storage system in your kitchen. An open shelf helps keep most used items not only close at hand but also makes them highly visible not only to the homeowners but to occasional guests as well. It minimizes the need to go through cabinets and take out things before you find what you actually need.

Leave some of your open shelves blank. You don’t always have to fill an open shelf with a lot of stuff, sometimes, leaving it open is just enough. Topping an open shelf with a bare upper shelf gives your shelving a more polished and uncluttered look. It can also surprisingly make the whole space feel tidier and more neat.

What to Put on Open Kitchen Shelves

Kitchen with cabinets with no doors for open shelvingOpen shelves in the kitchen can be used to small almost anything – from decorative accessories and knick knacks to functional pieces like small appliances. But what are the best things to put on them so y
ou can maximize their functionality.

In the image above is a kitchen with a dark color scheme. Darker kitchens such as those with charcoal and grays, can benefit best from open shelves.  The white dinnerware and mugs on display is a refreshing contrast to the dark cabinetry.

List of the best items to put on open kitchen shelves:

Wood open shelving in kitchen with decor itemsDaily Essentials

As we have mentioned earlier, an open shelf is the best place to store everyday items as it provides easy access and keeps them within reach. Daily essentials like plates, mugs, bowls and glasses are some of the most used items in a kitchen, and if they are in open shelves, they are highly visible and this help minimize the need to search each of your cabinet for what you need. In effect, it speeds up your routine a little bit and makes it also convenient even for guests to grab a glass or a coffee mug when they need it.

Coffee Station

An ingenious way to put open shelves into good use is to convert it into a coffee station. Set up a couple of coffee mugs, teaspoons,  supplies such as coffee beans, sugar and everything you need to create a perfect cup of coffee. You can also include a coffee maker or a coffee press to complete your simple setup.

Of course, you do not have to limit it to coffee as you can also stash a couple of tea bags, syrups, some cups and saucers so you maximize the use of your simple station and can cater not only to coffee drinkers.

Mini Home Bar

If you have limited kitchen space, you can convert open shelves into a mini home bar. This would not mess with your precious floor space, but also doubles a display for an array of beautifully bottled liquors. You can also add a few glasses and pair it with  classic bar tools for an added sophisticated vibe.

Spices

Turning open shelves into a spice rack does not only increase the functionality of your kitchen but it also gives the space an added interesting visual feature. Spices stored in cute little bottles and jars are simply nice to look at. But if you are someone who really loves to cook, an array of spices displayed on an open shelf makes your work easier. Aside from spices, you can also use open shelves for storing seasonings or condiments which you often use.

Glasses

If you have special glasses like high balls, stemware, goblets, wine glasses, martini glasses or just ordinary drinking glasses, an open shelf offers adequate space to showcase your collection. Glasses can make open shelves more attractive, while at the same time their clear material reflects light and can instantly make a space look breezy and brighter.

The best way to store glasses in an open shelf is to place them upside down to prevent ant dust from entering it. Drinking glasses which are used everyday are ready to grab, but for occasional pieces which are less used, you might still need to do a quick rinse just to be sure that they are clean.

Storage Jars

Storage jars lined up on a shelf are an adorable sight in any kitchen. Whether they may be colored or clear, storage jars can sometimes make a kitchen feel more homelike and charming. Mason jars, specifically are a well loved decorative feature in open shelves on a farmhouse style kitchens. In addition to the aesthetics it
brings, storing them in an open shelf helps free up valuable counter space and gives your more space to work. It is also very handy because you can easily reach one when you need it.

White porcelain, white dinnerware, etc.

Another collection which may be displayed on an open shelf is white porcelain. An all white display can help break a busy wall. If you have a colorful splash board or a stone accent wall, simple white pieces provide contrast, while if your kitchen is monochromatic, an all white display makes the space more bright, airy and easy on the eyes. This works well for almost any kitchen style, whether it may be traditional, modern, transitional or contemporary.

Kitchen with white cabinets and reclaimed wood open shelving with decor pieces

Colorful plates, bowls and dinnerware

Conversely, you can also use colorful pieces instead of displaying white porcelain. Colorful items can add character to a dull space. An open shelf also provides one of the best venues to introduce a new accent color to your palette, especially if the overall look of your kitchen is too neutral.

Cookware

Aside from dinnerware, a heavy duty open shelf can also carry a number of pots, pans and specialty cookware. You can stack cake pans, trays, casserole dishes, pasta pots or baking dishes on a shelf as it minimizes the need to look for it at the back of your cabinets. In addition, they work well as a visual feature in kitchens with a rustic vibe or industrial flare.

Cookbooks

A floating shelf with a few good cookbooks containing your favorite go to recipes is very handy for homeowners who love cooking. Aside from cookbooks, you can also include coffee table books or some of your favorite reading materials which you can grab while enjoying a cup of coffee on your bar counter or breakfast nook.

Kitchen with floating open shelving white cabinets and black tile backsplash

Decorative Pieces : Artwork, Small sculptures and framed items

Small decorative items like sculptures and artwork add extra character to your kitchen. Sometimes, this type of accessories are much needed to complete the overall look of your kitchen. In addition to small decorative pieces, you can use your open shelf as a “photo wall” to display framed family photos or black and white pictures.

Indoor Plants and Succulents

Indoor plants contribute a breath of fresh air and refreshing vibe to a busy space like a kitchen. Use open shelves to display small potted plants and low maintenance plants like succulents.

Open shelving in the kitchen does not always have to be filled with lots of accessories and decor. In some settings, you only need a minimal display, such as a piece of potted indoor plant, to match the streamlined overall look of the space.

For more related information check out this page on how to update kitchen cabinets.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*